BurgerBelangen stelt vragen over de stijgende energiekosten (07-10-2021)

Home 9 Nieuws 9 BurgerBelangen stelt vragen over de stijgende energiekosten (07-10-2021)

BurgerBelangen maakt zich zorgen over stijgende energiekosten, we hebben dan ook vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het College.
Voor de volledige tekst hiervan, klikt u hier.

De energieprijzen voor huishoudens zullen met honderden euro’s per jaar stijgen. Ook bewoners die hun huis verwarmen via een warmtenet krijgen waarschijnlijk last van de fors stijgende gasprijs. Ze krijgen hun warmte van alternatieve bronnen, maar de tarieven zijn wel gekoppeld aan de gasprijs. Deze waarschuwing komt van Vereniging Eigen Huis.

Warmtenet een duur(zaam) alternatief voor gas?
BurgerBelangen vraagt zich of de kosten voor het warmtenet in Hengelo ook gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Warmtebedrijf Hengelo heeft een monopoliepositie als het gaat om het leveren van warmte via warmtenet. In tegenstelling tot inwoners die op gas zijn aangesloten, heeft een huishouden met een warmtenet aansluiting geen keuze uit verschillende leveranciers. De overheid heeft daarom besloten dat de prijzen worden gekoppeld aan de gasprijs. Maar hoe eerlijk is dat nog, nu de gasprijzen door het dak gaan? Dit valt niet uit te leggen.

Energiearmoede in Hengelo
Door de stijgende energiekosten kunnen veel inwoners nauwelijks nog hun energierekening betalen. Niet alleen inwoners in de bijstand, maar ook veel mensen met een modaal inkomen, komen in de problemen door de enorme stijging van de energiekosten. Uit cijfers van onderzoeksbureau TNO blijkt dat 7,09% van de huishoudens in Hengelo leeft in energiearmoede (huishoudens die meer dan 10% van het inkomen uitgeven aan energie). In de Hengelose Es en Groot Driene is dit bijna 9% en in de Wilderinkshoek zelfs 10%!

BurgerBelangen vraagt het College of er voor inwoners, die aantoonbaar moeite hebben met het betalen van de energierekening, een mogelijkheid is om speciale bijstand te krijgen via de gemeente.

Voor de belangen van onze stad en haar bewoners